rutavdrag vid flyttstäd

rutavdrag vid flyttstäd


Hur fungerar rutavdrag vid flyttstäd?

Är du intresserad av eller har du redan bokat din flyttstädning? I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för rutavdrag vid en flyttstädning.

Vad är Rut?

Rut är en förkortning av Rengöring, underhåll och tvätt. Som privatperson i Sverige får du göra rutavdrag på 50% på arbetskostnaden för hushållsnära tjänster, dvs. inte på materialkostnaden eller liknande utan endast kostnaden för arbetstiden. Rut-avdrag vid flyttstädning får göras, oavsett om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller hus.

Hur mycket Rut-avdrag får jag göra?

Du får göra avdrag på 50% av arbetskostnaden och du får göra avdrag på upp till 75 000 kronor per år. Detta maxtak gäller per person och inte per fastighet. Är ni flera som bor i samma bostad så kan ni dela på Rut-avdraget mellan er.

Vem ansöker om Rut-avdrag?

Qleano, eller det bolag du väljer att anlita, ansöker om Rut åt dig, så det är ingenting du behöver tänka på. Du kommer att få en bekräftelse från Skatteverket antingen elektroniskt (om du är ansluten till en digital brevlåda som exempelvis Kivra) eller hemskickad per post kort efter att vi ansökt om Rut-avdraget.

Skatteverket har lite krav för att du ska få nyttja Rut-avdraget för hushållsnära tjänster. Här har vi listat vilka kraven är:

  • Du måste vara över 18 år
  • Du ska ha betalat inkomstskatt i Sverige för minst 90% av din totala inkomst
  • Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs
  • Dödsbon kan få rutavdrag, men enbart om arbetet utförts före dödsfallet
  • Du måste betala tillräckligt med skatt för att kunna få dra av för rutarbete, läs mer om det i rubriken nedan.
  • Du som barn kan ta Rut-avdrag åt dina föräldrar, medan föräldrar inte får ta Rut-avdrag åt sina barn.

Hur mycket måste jag tjäna för att kunna nyttja maximal skattereduktion?

Exakt vilken inkomst du måste ha för att kunna utnyttja den maximala skattereduktionen är svårt att säga. Det beror på olika faktorer, till exempel arten av inkomst, den kommunala skattesatsen och underskott av kapital, som påverkar storleken på den "nödvändiga" inkomsten.

Du kan gå in och läsa mer på Skatteverkets sida där de förklarar mer om det här och där du själv kan uppskatta ditt rot- och rutavdrag. Klicka här för att ta dig vidare dit.

Hur fungerar Skatteverkets boendekrav?

Du måste helt eller delvis bo i bostaden där tjänsten utförs. Om du har dubbel bosättning räknas båda som bostad. Även fritidshus, andelslägenhet eller en stuga som du äger eller hyr ut kortare eller längre tid räknas som bostad.

Om du hyr ut din bostad kan du inte nyttja rutavdraget för tjänster som utförs under uthyrningstiden utan det är istället hyresgästen som ska göra detta.

Du får nyttja rutavdrag för en bostad du ska flytta in i.

I och med att Skatteverket ställer boendekrav så kan du inte använda rutavdrag för flyttstädning av dödsbo. Inte heller efterlevande barn kan få skattereduktion för arbete som har utförts i förälders bostad.

Det går däremot bra att använda Rut-avdrag för flyttstädning av hyresrätt, så länge du uppfyller kraven för boendekrav.